Inleiding
Voor school moet je 2 keuzen delen doen. Hiervoor heb ik bij een gekozen voor app design. Het doel hier is een app bedenken en dan hierbij een bijpassen ontwerp te maken.
Eerst moest je een idee krijgen wat voor technieken er in een telefoon allemaal zitten. Dit moest je onderzoeken door technieken op te schrijven en hoe je deze kan toepassen. Bijvoorbeeld GPS kan gebruikt worden voor routes opslaan tijdens het hardlopen.
Hierna begonnen wij met het bedenken van een app idee. Hiervoor gebruikte wij de manier crazy 8. Wij gingen klassikaal allemaal op een blaadje 8 ideeën of schetsen maken van een app. Hiervoor kregen we steeds 30 seconden. Zodra de tijd klaar was koos je je favoriete idee en deze werkte je uit met een woord web (zie foto hiernaast.)


Verdienmodellen en concurrenten onderzoek
Hierna gingen we onderzoeken wat de verdienmodellen van je app kunnen zijn. Denk hier aan sponsoring. Dit heb ik uitgewerkt en we hebben hier ook gekeken naar wat de voor- en nadelen zijn. Ik heb voor mijn app het verdien model abonnementen gekozen. Het voordeel hiervan is dat je een stabiel inkomen hebt. Het nadeel is dat de drempel hoog ligt om een abonnement af te sluiten als je niet weet of je het wel waard vind.
Zodra je een verdienmodel had gekozen ging je een concurrenten onderzoek doen. Je ging 2 concurrenten opzoeken en kijken wat zei goed doen en verkeerd doen. Hiervoor had ik gevonden tourio en voicemap. De grote voordelen van hun apps waren dat je alles kan beheren vanuit 1 platform en dat ze bijna overal beschikbaar zijn. De grote nadelen waren: ze zijn redelijk prijzig en bij tourio maakte ze geen gebruik van een GPS waardoor je niet op elke locatie automatisch doorgaat.

Doelgroep onderzoek
Als je de concurrenten onderzocht had en ook je verdien model duidelijk had, moest je nog 1 ding onderzoeken. Wie is jouw doelgroep? Wie zijn er die je app gaan gebruiken?
Mijn doelgroep voor de app zijn mensen van tussen de 20 en 50 die houden van wandelen en nieuwe dingen ontdekken in nieuwe steden of bij hen in de eigen stad. Ze hebben een oké budget in de 20 voor reizen en naar maten ze ouder worden hebben ze het geld wel om op avontuur te gaan. Ze wonen zichzelf en hebben een eigen inkomen. De behoeftes van 20-jarige en 50-jarige verschillen natuurlijk wel maar het grootste idee is dat ze houden van reizen en nieuwe dingen verkennen.
Hiervoor had ik ook een bron en hoe deze doelgroep graag reist. Hoe reist deze doelgroep?
Hieruit zie je hoe mensen zich verplaatsen en dat dit vooral via trein gaat en persoon auto. Hiermee kan ik rekening houden dat de doelgroep tot 30 zich vooral met de trein zal verplaatsen en de doelgroep van 30 – 50 vooral met een persoon auto.
Ik heb ook 2 persona’s gemaakt. Om de behoeftes duidelijk te krijgen voor mijn app.
Hiervoor had ik Max en Sophie bedacht.
Persona max:
- Naam: Max Janssen
- Leeftijd: 20 jaar
- Woonplaats: Amsterdam, Nederland
- Opleiding: Tweedejaars student in Informatica aan de Universiteit van Amsterdam
- Werk: Parttime web ontwikkelaar bij een startup
Behoeftes
- Max wil graag weten waar de leukste feestjes zijn
- Max is ook een daredavil en zoekt ook de spannende avonturen op als hij op reis is
- Max houd van fotografie dus hij zou ook willen weten waar hij mooie foto’s kan maken
Hobby’s:
- Houdt van reizen en avontuur
- Fanatiek skateboarder, vaak te vinden in het skatepark in de buurt.
- Houdt van fotografie, met name straatfotografie en natuurbeelden.
- Kijkt graag naar sci-fi films en series, met favorieten als Star Wars en The Expanse.
- Fitness in zijn vrije tijd, vooral krachttraining.
Persoonlijkheid:
- Creatief: Max is altijd op zoek naar nieuwe manieren om technologie en design te combineren, wat goed van pas komt in zijn werk als webontwikkelaar.
- Introspectief: Hij kan in zichzelf gekeerd zijn, maar denkt diep na over problemen en oplossingen.
- Loyaal Hij heeft een hechte vriendenkring waar hij sterk bij betrokken is.
- Humoristisch: Max heeft een droog gevoel voor humor, iets wat zijn vrienden erg waarderen.
- Ambitieus: Hij wil na zijn studie een eigen techbedrijf beginnen, gespecialiseerd in AI-oplossingen.
- Technologie: Max is tech-savvy en volgt altijd de laatste trends op het gebied van kunstmatige intelligentie en webontwikkeling. Hij experimenteert met nieuwe programmeertalen zoals Python en Go.


Persona Sophie:
- Naam: Sophie van der Linden
- Leeftijd: 40 jaar
- Woonplaats: Utrecht, Nederland
- Beroep: Marketingmanager bij een duurzame modeketen
- Opleiding: Master in Communicatie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Tilburg
Behoeftes
- Sophie houdt van de rust dus zoekt naar plekken met historie maar niet teveel toerisme
- Sophie houdt van een boek lezen in de natuur dus zoekt ook naar natuurlijke plekken waar ze rustig kan lezen en picknicken
Hobby’s:
- Koken: Sophie houdt ervan om gezonde maaltijden te maken, vooral gerechten geïnspireerd door de Mediterrane keuken.
- Yoga: Ze beoefent al jaren yoga en ziet het als haar manier om stress te verminderen en in balans te blijven.
- Reizen: Ze heeft al veel van de wereld gezien, van Bali tot New York, en houdt vooral van reizen waarbij cultuur en natuur samenkomen.
- Lezen: Vooral boeken over persoonlijke ontwikkeling, psychologie en soms literaire romans. Ze volgt graag nieuwe auteurs en leest vaak non-fictie over duurzaamheidsinitiatieven.
Persoonlijkheid:
- Empathisch: Sophie is erg gevoelig voor de emoties van anderen en zorgt ervoor dat ze altijd tijd heeft voor een goed gesprek met vrienden of familie.
- Leiderschap: In haar werk is ze een natuurlijke leider, die haar team motiveert met een positieve en strategische aanpak.
- Zelfverzekerd: Door de jaren heen heeft ze geleerd haar sterke punten te benutten en staat ze stevig in haar schoenen.
- Duurzaam: Ze is gepassioneerd over duurzaamheid, niet alleen in haar werk maar ook in haar persoonlijke leven. Ze koopt bewust producten, recycleert en is minimalistisch ingesteld.
- Gedisciplineerd: Haar dagelijkse routine is goed gestructureerd en ze weet haar werk en privéleven in balans te houden
Moodboard/ concept
Na het onderzoek van de persona’s en de concurrenten ben ik aan de slag gegaan met het maken van een moodboard. In het moodboard moest duidelijk worden wat voor design ik wilde gaan maken. Ik heb dit veel gebruikt voor inspiratie voor mijn uiteindelijke design.
Ook heb ik hier mijn definitieve concept uitgewerkt en die heb ik hier:
Het doel van de app is mensen nieuwe dingen laten ontdekken in hun eigenland of het buitenland. Zoals plekken waar je niet snel heen zou gaan om dat ze niet zo “toeristisch zijn” deze zou je hier allemaal kunnen vinden. Samen met routen en verhalen over deze locaties helpt de app met je ideale vakantie
Wat is het verschil tussen mijn app en concurrenten?
Het verschil zou zijn dat iedere stad/ gemeente zelf een route kan maken met nfc’s en deze kan uploaden naar de app met een verhaal mensen hoeven dus niet eerst langs een punt en een koptelefoon te huren dit kan allemaal met een koptelefoon en de app op je telefoon. Verder kunnen gemeentes dus zelf routes instellen en komen mensen dus ook op minder toeristische plekken maar die nog steeds mooi zijn en een goed verhaal hebben.
Waarom sluit mijn idee aan bij mijn doelgroep?
Mijn doelgroep bestaat uit mensen die houden van reizen en wat is er nou meer reizen dan op plekken komen waar alleen locals vanaf weten. Hierdoor is het voor hen interessant om meer te leren over de stad waar ze zijn en te komen op plekken die je normaal nooit zou zien.
Hoe gaat mijn app geld verdienen?
Mijn app wordt een abonnement van 15 euro per maand. Dit is een prijs die bijna iedereen wel kan betalen tussen de 20 – 50. Door deze niet te hoge prijs kan ik geld verdienen en kunnen mensen toegang krijgen tot wandelingen over de hele wereld in steden.
Hoe sluit mijn app aan bij hedendaagse design trends
Door een overzichtelijk simpel design dat doet wat hij moet doen kan je makkelijk door de app navigeren. De app krijgt duidelijke highlight kleuren met een modern logo erbij. Hierdoor heb je de moderne uitstraling van apps van tegenwoordig maar ook de functionaliteit zodat iedereen ermee om kan gaan.


Eerste 2 prototypes
Toen ik mijn moodboard en onderzoek compleet had, begon ik met 2 designs maken. 2 verschillende het idee hiervan was om een enquête te maken om te kijken welk design de favoriet was en of hier nog feedback op was. Hier links zie je de 2 designs die ik heb gemaakt voor de enquête.
Uit de enquête kwam ontwerp nummer 1 (de paarse). Als winnaar eruit met 7 stemmen. Hieruit kwam ook wat feedback. Zoals: Visuals om het interessanter te maken, een navigatie scherm zodat mensen weten waar ze zijn en waar ze heen moeten en een herhalend motiefje op de achtergrond.
Deze feedback heb ik allemaal verwerkt en opgenomen in mijn verbeter voorstel. En vanuit daar heb ik het final design gemaakt. Dit was mijn verbeter voorstel:
Na de feedback heb ik de volgende punten voorbij zien komen. In verwijzing naar de afbeelding hiernaast. Waren dat deze punten.
- De uitlijning van het middelste scherm kan beter, meer gecentreerd.
- heel licht op de achtergrond een herhalend motiefje
- Misschien kan je een navigatie systeem erbij doen zodat de mensen precies zien waar de locatie van de plek is?
- Een back knop dichter bij mijn rechterduim
- mogelijkheid om reviews achter te laten – die ook weergegeven worden. Filteren en sorteren van tours… bv de tijdslengte van een tour, min/max tourprijs, loopafstand, beoordeling, afstand vanaf waar je nu bent…. etc.
Ik ga de vormgeving van de paarse versie aanpassen met de feedback punten hierboven benoemt. Ik ga een leuk motiefje bedenken voor de achtergrond en kijken naar de uitlijning van verschillende elementen. Ook zie ik dat er wat functionaliteiten missen dus deze zal ik ook toevoegen aan mijn app. Vooral filters worden nu erg gemist dus deze zal ik nog gaan toevoegen. Ook moet er nagedacht worden over de plaatsing van knoppen zodat de app gemakkelijker te gebruiken is.

Laaste prototype / oplevering
Na al deze stappen te hebben doorlopen. Heb ik mijn eindontwerp gemaakt. Deze kun je hier links zien. Deze heb ik ook gepresenteerd en in verdieping uitgelegd. Ik heb hier ook de link naar het eind ontwerp voor als jullie dit willen zien en ervaren.
Vanaf pagina 8 kun je klikken door mijn laatste prototype/ oplevering
Ik heb veel geleerd in deze opdracht over ontwerpen, maar ook over hoe je van een idee naar de realiteit kan. Hierin zitten veel stappen die je moet doorlopen van onderzoek tot feedback en elke stap is even belangrijk om een goed eindresultaat te krijgen.